Reguli ce intra in vigoare incepand cu data de 01.01.2015.

 
1. CÂND SE TATUEAZĂ. LA CE VÂRSTĂ 
- Iepurii se tatuează de obicei la 1,5 - 2 luni când încă sunt cu mama lor, acest aspect e verificat de maestrul de tatuaj cu ocazia tatuării. Dacă mama lor a murit, crescătorul este obligat să reţină urechile femelei pentru a atesta că aceea a fost mama iepuraşilor.
Există şi cazuri excepţionale când se tatuează exemplare mai mari de 2 luni, sau chiar adulte, deoarece nu au existat posibilităţi de tatuare - lipsă cleşte
 
2. CINE TATUAEAZĂ IEPURI
- Maestrul responsabil cu tatuajele în cadrul clubului de iepuri.
După însuşirea regulilor corecte de tatuaj, fiecare membru poate tatua proprii iepuri, cu condiţia transmiterii datelor necesare înscrierii în registrul genealogic, şi cu respectarea tuturor procedurilor.
 
3. CARE IEPURI SE TATUEAZĂ 
Se tatuează numai iepurii de rasă pură. 
Din fiecare cuib prima data se tatuează masculii. Ei vor avea numărul din registru mai mic decât  femelele surori.
Când se tatuează maestrul de tatuaje verifică ca fiecare exemplar tatuat să fie fără defecte grave, sau alte leziuni în diverse părţi ale corpului.
 
4. UNDE SE TATUEAZĂ 
Se tatuează urechea stângă şi urechea dreaptă după regulile cunoscute.
 
5.MODEL TATUAJ
Urechea dr: RO(tara de provenienta) urmat de numarul de ordine din Registrul Genealogic al fiecarei asociatii in parte.
Urechea stg: luna nasterii animalului,urmat de ultima cifra din anul nasterii animalului si codul Asociatiei din care face parte crescatorul .
Un exemplar va fi tatuat in felul urmator: Urechea dreapta : RO 1; urechea stanga: 1530 unde 1 reprezinta luna ianuarie, 5 reprezinta anul 2015 iar 30 reprezinta cod asociatie.
 
6. CU CE SE TATUEAZĂ 
Cu cleşte de tatuat iepuri special, pentru rase mari, mijlocii, şi mici...
Pentru rase mici şi pitice cu cleşte cu caractere mici.
Deoarece în România cleşte cu caractere mai mici de 7 mm nu se comercializează... se poate încerca tatuarea raselor pitice cu caracterele de 7 mm, cu condiţia, ca să existe suficient spaţiu pe ureche pentru tatuaj, în acest sens se elimină spaţiile libere dintre cifre si litere pentru micşorarea lungimii tatuajului prin anularea pauzelor dintre lună, an, nr. din reg. genealogic; sau dintre RO, ind. asociatiei şi ind. crescatorului.
 
7. CARE ESTE PROCEDURA DE TATUAJ CORECTĂ 
- procedura corectă este următoarea: iepurii se tatuează de către maestrul de tatuaj al clubului, aceeaşi persoană ţine şi registrul genealogic.
Membrii clubului care au femele ce au fătat, anunţă din timp responsabilul cu registrul genealogic pentru rezervarea numerelor de înregistrare în registru, numere cu care se vor tatua iepurii respectivi.
În acelaşi timp crescătorul completează certificatul de montă, sau fişa femelei respective, documente care atestă existenţa cuibului cu ...n pui de iepuri de rasă.
Certificatul de montă va fi înmânat de crescător responsabilului cu registrul genealogic cu ocazia tatuării iepurilor, pentru a face înscrisurile necesare în registrul genealogic.
 
8. CARE ESTE TEHNICA 
Tatuarea implică mai multe aspecte ce trebuiesc rezolvate - este nevoie de cleşte, de pastă de tatuaj, dar nu numai.
Tatuarea se realizează în mod normal de către 2 persoane - o persoană va ţine iepurele, alta îl va tatua.
Sunt necesare anumite acţiuni preliminare: trebuie să avem la dispoziţie o masă destul de înaltă ( circa 90 -100 cm) pentru a putea lucra lejer, fără a sta aplecaţi 
Întâi se degresează urechile iepuraşilor cu spirt medicinal şi vată, ambele urechi. Iepurii îi avem stocaţi individual în cuşti pentru a putea fi uşor identificabili spre tatuare. Hârtia cu numerele din registrul genealogic trebuie să fie la îndemână.
Tatuarea comportă o anumită tehnică - se alege locul propice tatuării evitând zona venei principale a urechii. Pasta de tatuat - tuşul trebuie să fie bine agitat înainte de aplicare . Se poate întâi composta urechea iar apoi să se aplice pasta de tatuat. După aplicare se maseză cu degetul urechea pentru ca pasta să intre în orificiile mici create. Masajul urechii este important pentru realizarea unui tatuaj omogen ce se poate citi uşor de către arbitri în cazul participării la concursuri, sau de către crescători pentru identificare.